Het Nieuwe Leidinggeven

De organisaties vragen om een nieuwe benadering van leiderschap, waarbij de stijl van de leidinggevende verandert. Bovendien worden traditionele rollen, die voorheen door leidinggevenden en stafafdelingen werden vervuld, nu gedeeld binnen teams. Dit is de essentie van Het Nieuwe Leidinggeven.

Kenmerken aanpak

De mate waarin leidinggevenden steeds minder rollen vervullen en teams steeds meer hangt af van strategische keuzes van de organisatie en het ontwikkelingsniveau van team(s). Door Het Nieuwe Leidinggeven krijgen teamleden/teams meer verantwoordelijkheid en vrijheid en gaan hierdoor meer ‘volwassen’ en zelfstandig handelen. Uiteindelijke resultaat is dat teamleden/teams meer intrinsiek gemotiveerd werken en hun klanten snel en op maat kunnen helpen.
THPD ondersteunt organisaties bij visievorming en begeleidt  met een praktisch programma de gewenste veranderingen. Dit programma bestaat uit elkaar versterkende interventies zoals coaching, observaties, collegiaal leren, opleiding & ontwikkeling en organisatie- aanpassingen. Soms voor de gehele organisatie, soms voor een organisatieonderdeel of één afdeling. E.e.a. wordt altijd op maat ontwikkeld afhankelijk van de aanleiding, de huidige manier van werken en het budget.

Organisaties hebben ieder een eigen aanleiding om Het Nieuwe Leidinggeven te willen invoeren:

De span of control van onze managementlaag is vergroot. Hoe geven we  invulling aan effectief leiderschap?
Het is essentieel voor ons bestaansrecht dat medewerkers meer zelfstandig en krachtiger opereren. Hoe plaatsen we medewerkers in hun kracht? Hoe stimuleren we ondernemerschap en eigenaarschap?
We willen onze medewerkers sneller en flexibeler laten inspelen op complexe klantvragen. Wat is daarvoor nodig?
Er is in onze organisatie een andere stijl van leidinggeven nodig. (B.v. vanwege de participerende burger of patiënt, bevorderen eigenaarschap, wendbare medewerker). Hoe ontwikkelen we een nieuwe leiderschapsstijl?
Leidinggevenden willen met minder “regelgedoe” en meer op afstand  hun teams leiden. Hoe doen ze dat?
We denken aan de invoering van zelforganiserende/sturende teams,
of zijn hiermee al gestart en willen onze teams verder ontwikkelen. Wat komt daarbij kijken?
“De helft van de leiders die ik heb ontmoet hoeven niet te leren wat ze moeten doen.
Ze moeten juist leren waarmee ze moeten stoppen” 
Peter Drucker

Meer weten over Het Nieuwe Leidinggeven?

Neem contact op voor een kosteloze intake

Referenties

“Tanja is een coachende coach pur sang. Aan de hand van heldere thema’s stimuleert ze je tot zelfonderzoek van je dagelijkse praktijk en de vraagstukken die je hebt, daarbij gebruik makend van wijsheden uit soms verrassende hoek. Ze beschikt over een grote ervaring en een breed scala aan interventies, uitspraken en definities waarmee ze jouw onderzoek naar antwoorden op een treffende manier weet te prikkelen”. 
Teamleider Jeugdzorg over individuele coaching
“Tanja is een prettige persoonlijkheid die goed kan luisteren,
doorvragen en oprecht haar ondersteuning uitvoert. Ze is
betrokken, denkt mee en gaat vooral uit van de eigen kracht van
een ieder”.
Manager GGZ over teamontwikkelingstraject
“Tanja is een uitstekende trainer voor ons leiderschapsprogramma. Ze begrijpt snel de behoeften van de groep, communiceert helder en legt effectief verbinding met ons als opdrachtgever. Dankzij haar kwaliteiten en flexibiliteit was het programma een succes, en we kijken uit naar de vervolgfase.”
Directeur Bedrijfsvoering Gemeente

Laten we samenwerken

Ontdek hoe we jouw team kunnen boosten met meer werkplezier, groei en ontwikkeling. Neem vrijblijvend contact met mij op en leg je vraagstukken bij me neer.